Røgeost
Ægte fynsk røgeost. Den fynske måde at spise denne røgede friskost på er at smøre rygeosten på rugbrød, og toppe den med radiser og purløg.
Røgeosten stammer fra Fyn og kan spores tilbage til 1830’erne. Modsat andre danske oste skulle rygeosten være en ren dansk opfindelse, selvom romerne også kunne finde på at ryge deres oste for at få dem til at holde længere.
Rygeosten var oprindeligt en surmælksost. Kander med tykmælk blev sat i en gryde over svage varmegløder, hvorefter osten blev lagt lagvis i en træskål med salt og kommen. Osten blev sat i pres til næste dag, hvor selve røgningen ventede. Den blev lagt på en rist og vendt over røgen fra enghø eller havrehalm.
Røgeosten stammer fra Fyn og kan spores tilbage til 1830’erne. Modsat andre danske oste skulle rygeosten være en ren dansk opfindelse, selvom romerne også kunne finde på at ryge deres oste for at få dem til at holde længere.
Rygeosten var oprindeligt en surmælksost. Kander med tykmælk blev sat i en gryde over svage varmegløder, hvorefter osten blev lagt lagvis i en træskål med salt og kommen. Osten blev sat i pres til næste dag, hvor selve røgningen ventede. Den blev lagt på en rist og vendt over røgen fra enghø eller havrehalm.